Afwer­kings­mo­ge­lijk­heden voor een dakterras met terrasdragers

30.05.2023

In de wereld van terrasontwerp en -constructie spelen tal van factoren een cruciale rol. Van hoogte en voegbreedte tot helling en meer, er zijn diverse overwegingen die essentieel zijn voor de installatie van een succesvol terras. Echter, naast deze technische aspecten is er nog een ander element dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van groot belang is voor de plaatsing van een terras: de afwerking van de onzichtbare randen. Hoewel randen op een dakterras op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijken, kunnen ze in werkelijkheid een complexe uitdaging vormen.

Recht aangrenzende wanden

In bepaalde situaties bij de afwerking van terrassen maken installateurs soms de keuze om hun PV-Comfort dragers te versnijden tot halve dragers. Hoewel deze optie beschikbaar is, gaat de functionaliteit van de dragers hierdoor achteruit. Dit resulteert in het verlies van de mogelijkheid om het draaisysteem te gebruiken, leidt tot extra plastic afval, vermindert het draagvermogen en als laatste vergt extra tijd tijdens de plaatsing.

Fotos

Om dit probleem aan te pakken, is in het verleden de AK-dragers muurversie geïntroduceerd. Met deze halve dragers kunnen de rechtopstaande randen van uw terras perfect worden ondersteund, zodat uw terras de volledige ondersteuning krijgt tot aan de randen. Hierdoor worden de beperkingen van het versnijden van de dragers vermeden en kan een hoogwaardige en functionele afwerking worden bereikt. In ons AK-gamma bieden we twee halve dragers aan, namelijk de AK 3.5/5 (35-50mm) en de AK 5/8 (50-80mm). Deze kunnen telkens verhoogd worden met verlengstukken (F30 of AF100) en de hellingen kunnen telkens gecorrigeerd worden door gebruik te maken van de automatische hellingcorrector HA5.

Foto terras rechtopstaand

Gebogen wanden

Wanneer een terras grenst aan dakdichting die niet in een hoek van 90 graden afgewerkt werd, dan heb je geen plaats om de tegel tot het einde te ondersteunen. Bij deze situatie is de AK-regelbare drager muurversie niet in staat om het terras volledig te ondersteunen aan de randen. Om dit probleem aan te pakken, kan het Structusol of het Deqsol aluminium draagsysteem worden gebruikt. In deze situaties wordt de drager aan de rand geplaatst, grenzend aan de gebogen wand, en de aluminium lat wordt eenvoudigweg doorgetrokken over de schuine helling. De maximale afstand waarop de aluminium lat kan worden uitgestoken, gemeten vanaf de drager, is 10 cm. Dit zorgt ervoor dat de tegels of de houten planken mooi vlak tegen de gebogen wand kunnen worden geplaatst en dat er voldoende stabiliteit blijft behouden voor het terras.

Foto schuin terras

Met deze diverse mogelijkheden voor het afwerken van een dakterras met terrasdragers, kunt u een mooi terras creëren. Of u nu te maken heeft met recht aangrenzende wanden of gebogen aangrenzende wanden, bij SOLIDOR zijn er diverse oplossingen beschikbaar die zorgen voor een volledige ondersteuning en stabiliteit van uw terras, zelfs tot aan de randen.

TERRASDRAGER CALCULATOR

Onze calcu­lator bere­kent voor jou hoeveel terras­dra­gers en acces­soires je nodig hebt voor jouw project.

Solidor AppSolidor App