Belang­rijke weetjes bij het aanleggen van een balkon of terras?

30.11.2021
DSC01400

Een appartement met een eigen balkon of terras is een echte pluspunt. Deze kostbare vierkante meters in de buitenlucht bieden heel wat mogelijkheden om samen te genieten en te ontspannen. Bovendien zorgt dit ook voor een financiële meerwaarde. Bij het plaatsen van een balkon dienen er met enkele zaken rekening gehouden te worden zoals:
Hoe groot mag je balkon zijn?
Welk type balkon kiezen?
Hoe zorg je voor een stevige balkonvloer?

Ontdek hieronder de antwoorden op je vragen:

Een terras of balkon voor je appartement: een topidee!

Van zodra de zon opkomt, willen mensen liever naar buiten komen. Heb je er al eens over nagedacht aan een eigen terras of balkon? Gezellig ontbijten in de ochtendzon, genieten van een barbecue, kruiden kweken, of na je werkdag nog wat vitamine D opdoen, … Je extra buitenruimte zal je niet meer willen missen. Bovendien wordt je appartement met een mooi terras of balkon hoger ingeschat, wat voordelig is bij een eventuele verkoop. Wil jij een terras of balkon aanleggen voor je appartement? Of je bestaande balkon verlengen of opknappen? We zetten je graag even op weg.

Hoe groot mag jouw balkon of terras worden?

Een groot balkon is natuurlijk altijd leuk, hierdoor heb je veel bewegingsruimte. Bovendien heb je voor een barbecue of tafel wel wat plaats nodig. De maximale grootte van je balkon hangt af van de mogelijkheden van de constructie en de regels van de gemeente. Gewoonlijk mogen terrassen zo’n 2 m diep zijn, maar hiervoor informeer je best bij jouw gemeente. Kies je voor een balkon dat aan de gevel opgehangen wordt, dan kan ook de bouwkundige staat van het gebouw een beperking vormen. Let wel op: het is belangrijk om steeds een stevige ondergrond te hebben, bij het overwegen van een groter balkon of terras.

Welk soort balkon wens je?

Een solide balkon kan gerealiseerd worden op verschillende manieren. Zo kan je een terras simpelweg op drie manieren aan de gevel bevestigen:

  1. De eerste mogelijkheid is om een hangbalkon te maken. Dit wordt bevestigd met tuien aan de gevel.
  2. Tweede mogelijkheid is om je terras te plaatsen op kolommen. Het staat dan als het ware op poten naast je woning.
  3. Tot slot kan je het balkon met behulp van uitkragende liggers aan de vloer laten verankeren.

De eerste mogelijkheid, namelijk hangbalkons komen het meeste voor in de binnenstad. Ze zijn een voordeel als je de onderburen niet wil belasten. Een terras op poten is een eenvoudige bouwmethode. Deze methode wordt vaak toegepast als er geen onderburen zijn, of als een appartementsgebouw in één keer meerdere terrassen moet krijgen. De laatste opgesomde optie met uitkragende liggers is de meest ingewikkelde manier om een balkon te bouwen. Deze aanpak heeft bovendien veel invloed op het bestaande pand. Gevels moeten doorboord worden, vloeren moeten uitgebroken worden, … Deze methode past dan ook eerder binnen een totaalrenovatie van een woning. Een architect of bouwingenieur adviseert je graag over de mogelijkheden voor jouw situatie.

Hoe wordt gezorgd voor een egale en veilige balkonvloer?

Wat met de vloer van je terras? Tegels of houten planken leg je niet zomaar op een bestaande ondergrond. Een hoge afstap, hoogteverschillen of een schuin aflopende ondergrond,... Vaak is de betonnen vloer, of de andere dakbedekking niet egaal. Als je de tegels rechtstreeks plaatst op de vloer, dan kan er oneffenheid voordoen. Het resultaat: een onveilige en ongelijke vloer. Je legt je balkonvloer daarom best aan op terrasdragers. Daarmee komt de vloer van je balkon 'zwevend' boven de ondergrond en ligt hij overal even hoog.

Terrasdragers: een must voor een stabiele balkonvloer

Onze regelbare dragers zijn in de hoogte regelbaar, waardoor alle tegels of houten planken op je balkon op gelijke hoogte komen te liggen. Ook liggen ze op dezelfde hoogte als de drempels of binnenvloer. Je balkonvloer is veilig en egaal. Kabels en leidingen kunnen worden geplaatst tussen de dragers, waardoor deze dan ook uit het zicht zijn.

Voor meer informatie over ons gamma kun je onze brochure downloaden. Blijf ook op de hoogte van de laatste nieuwigheden via onze Facebook pagina en onze LinkedIn-pagina van Solidor.

DSC01536
DSC01472

TERRASDRAGER CALCULATOR

Onze calcu­lator bere­kent voor jou hoeveel terras­dra­gers en acces­soires je nodig hebt voor jouw project.

Solidor AppSolidor App